Friday 29 March 2013

Ciri - ciri usahawan yang menepati ajaran Islam

Bersyukurlah kepada Allah,kerana dilahirkan islam.Bersyukurlah kepada Allah kerana diberikan rezeki menjalankan perniagaan.Mengerjakan perniagaan adalah amalan mulia dan dituntut dalam agama.Malah nabi saw adalah usahawan yang amanah,cemerlang dan menjadi tauladan yang baik.Setiap usahawan perlu menjadi usahawan yang menjalankan perniagaan dengan mematuhi ajaran agama dengan baik dalam kehidupan seharian dan perniagaan agarmenjadi usahawan yang benar-benar diredai Allah Maha Pencipta. Usahawan dan peniaga perlu mengetahui tentang ciri-ciri usahawan islam yang benar-benar menepati ajaran islam dan diakui oleh islam serta diredai Tuhan dan rasul-Nya.Antara ciri-ciri tersebut ialah:

1.Menunaikan solat lima waktu.
Usahawan perlu menunaikan solat lima waktu setiap hari.Solat adalah tiang agama yang perlu ditunaikan di mana sahaja berada.Ramai usahawan mengabaikan solat lima waktu kerana terlalu sibuk berniaga. Mementingkan wang sehingga mengabaikan solat.Usahawan tidak pernah memandang nasib pada masa hadapan iaitu akhirat.

Lihatlah berapa ramai usahawan yang menjalankan perniagaan di pasar malam,kedai-kedai,gedung perniagaan dan lain-lain leka serta cuai dalam menunaikan solat. Ketika azan berkumandang,usahawan sibuk menjalankan tugas dan mesyuarat demi mengejar keuntungan dan kekayaan.Meninggalkan solat adalah perkara biasa kepada segelintir usahawan. Apabila usahawan meninggalkan solat,ianya menunjukkan usahawan tidak memahami tujuan kehidupan dan pengertian ibadat kepada Allah. Dalam fikiran usahawan hanya wang dan harta. Usahawan yang mahu keredaan Tuhan dan rasul-Nya perlu menunaikan solat lima waktu ketika sibuk,susah atau senang.Bumi Malaysia yang luas dan kaya ini tidak kurang terdapat masjid,surau untuk kemudahan orang islam.Malah orang islam boleh menunaikan solat di mana sahaja,asalkan bersih. Meninggalkan solat kerana terlalu sibuk dengan perniagaan adalah alasan yang tidak diterima Allah di akhirat.

Manusia yang sentiasa berterima kasih kepada Allah ialah manusia yang menunaikan perintah Tuhan walau di mana pun berada.Menunaikan solat adalah kewajipan kepada orang islam yang mukallaf.Menunaikan solat bukan mengambil masa yang lama dan panjang. Luangkanlah masa mengerjakan solat.Jadilah usahawan yang diredai Allah dan nabi-Nya. Apalah guna mendapat rezeki yang banyak,memandu BMW,tinggal di banglo mewah,memiliki suami atau isteri yang cantik,mendapat anak-anak yang sihat, mampu melancong sana sini tetapi di dalam kubur nanti menerima pukulan mungkar dan nangkir, manakala akhirat kelah dihumban ke neraka. Itulah balasan usahawan yang mengabaikan solat.


2.Mementingkan rezeki halal.
Perniagaan mempunyai pelbagai cabang.Islam hanya menghalalkan segala jenis perniagaan yang bersih.Sikap usahawan yang tidak pernah mengambil berat isu halal haram adalah usahawan yang tidak mementingkan agama. Menjual dadah, arak, mengamalkan rasuah, judi, menipu, menyembunyikan aib produk,menjual produk tarikh luput, monopoli, menyorok barang adalah antara contoh perniagaan yang dilarang sama sekali.Namun segelintir usahawan mahu cepat kaya dan mahu mengambil jalan pintas.


Wujud juga sesetengah usahawan yang menjalankan perniagaan halal seperti membuka restoran dan kedai makan tetapi tidak mementingkan sumber yang halal. Ada yang menjual ayam yang tidak disembelih dengan syariat dan cara yang betul,tidak membasuh telur dengan bersih kemudian memegang dan membuat roti canai,menggunakan susu dan bahan minuman yang telah luput tarikh,menipu dalam kiraan harga, menjual makanan yang telah basi dan lain-lain. Segala perbuatan tersebut jelas menyebabkan rezeki yang diperolehi usahawan menjadi tidak halal walaupun asal perniagaan adalah halal.

Begitu juga usahawan yang menipu dalam timbangan dan sukatan kerana mahu mengaut lebih keuntungan.Ada juga usahawan yang menjual emas yang telah dicampur dan mendakwa ianya asli dan tulin. Pelbagai usaha dan langkah dilakukan usahawan untuk mengaut keuntungan tanpa mengira perbuatan tersebut adalah salah. Usahawan yang mahu mendapat keredaan Allah perlu menjalankan perniagaan dengan cara yang jujur, amanah, bersih dan suci. Usahawan yang mementingkan rezeki yang halal adalah usahawan yang diakui Tuhan sebagai usahawan yang taat dan mendapat balasan baik di akhirat nanti.

Janganlah mementingkan keuntungan sehingga mengabaikan faktor halal dan haram. Rezeki yang haram akan membawa usahawan ke neraka nanti. Berusahalah menjalankan perniagaan yang halal dan pastikan perniagaan mendapat berkat dan bersih.


3.Sentiasa benar.
Kebanyakan usahawan berpendapat jika seseorang mahu berjaya dalam perniagaan perlu belajar menjadi penipu dan pembohong.Sifat berbohong dan menipu akan melariskan perniagaan. Memang tidak dinafikan berbohong akan mudah melariskan jualan dan memajukan
perniagaan kerana pelanggan mudah percaya dan tertarik dengan apa yang dikatakan usahawan. Walaubagaimanapun sikap berbohong dan menipu adalah sikap yang dibenci oleh Allah.Islam tidak pernah menghalalkan perbuatan berbohong untuk melariskan perniagaan.

“Berkatalah benar walau pahit sekalipun”, begitulah sabda nabi. Dan sebuah hadis bermaksud “Benar itu membawa kepada kebenaran dan kebenaran itu membawa kepada syurga”. Kedua-dua hadis tersebut jelas menunjukkan kepentingan sifat benar. Usahawan yang mahu mendapat keredaan Tuhan perlu sentiasa benar dalam apa jua yang dilakukan samaada dalam kehidupan seharian atau perniagaan. Jangan mengharapkan jualan yang laris dengan sikap berbohong. Berbohong akan menyebabkan rezeki yang diperolehi menjadi haram dan tidak berkat. Matlamat usahawan islam ialah hala dan berkat. Berbohong untuk mendapatkan keuntungan dan kemajuan dalam perniagaan tidak membawa keberkatan dan keredaan Tuhan.
Usahawan perlu sentiasa benar dalam apa jua keadaan. Jangan mengikut teladan sesetengah usahawan yang suka berbohong kerana perbuatan tersebut akan membawa musibah kepada usahawan nanti.Sifat buruk tersebut patut tiada dalam hidup usahawan islam yang mahu cemerlang.

Sentiasalah benar dalam perniagaan. Jangan menipu dan berbohong kerana tamakkan keuntungan.Jangan jadikan rezeki itu haram dan tidak berkat. Jangan campakkan diri dalam kerosakan akibat berbohong dan berdusta.


4.Mengutamakan hak pengguna.
Usahawan yang diredai Allah dan nabi-Nya adalah usahawan yang menjalankan perniagaan bukan semata-mata mengaut keuntungan tetapi juga mementingkan hak pengguna.Usahawan yang menjual daging ayam yang tidak disembelih dengan betul dan menepati syariat ialah usahawan yang tidak menghormati hak pengguna. Usahawan yang menjual dengan harga terlampau tinggi adalah usahawan yang tidak menghormati pengguna. Usahawan yang memuji kualiti produk melebihi kualiti sebenar adalah tidak bertanggungjawab.Usahawan yang menjual produk tiruan adalah tidak bertanggungjawab. Usahawan yang menjual produk yang membahayakan pengguna adalah tidak bertanggungjawab.Usahawan yang menyembunykan aib produk adalah tidak bertanggungjawab.

Usahawan yang bertanggungjawab dan menjaga hak pengguna tidak akan melakukan sebarang perbuatan yang menyusahkan pengguna dan pelanggan. Ketamakkan sesetengah usahawan mencari keuntungan sehingga sanggup melakukan apa sahaja dalam perniagaan sehingga menyusahkan pengguna dan pelanggan. Malah ada syarikat besar mencipta dan menjual produk yang memberi pelbagai kesan sampingan kepada pengguna. Sebagai contoh, Viagra. Walaupun produk tersebut mampu memberi tenaga istimewa kepada lelaki tetapi telah banyak berlaku kematian dan serangan jantung kepada pengguna.Ini menunjukkan syarikat berkenaan tidak bertanggungjawab kepada pengguna.

Pelbagai jamu,pil kesihatan keluaran tempatan dan luar negara dijual dipasaran. Kebanyakan usahawan tidak mengendahkan keselamatan pengguna. Apa yang penting ialah keuntungan. Walaupun pelbagai usaha dilakukan oleh kerajaan seperti mengharamkan produk yang berbahaya dan memberi kesan sampingan tetapi usahawandegil tetap mahu menjual dan boleh didapati di mana-mana dengan mudah.

Setiap manusia adalah pengguna.Begitulah juga dengan usahawan. Setiap usahawan perlu berhati-hati dalam perniagaan agar tidak melakukan perkara yang boleh menyusahkan pengguna.Usahawan yang mementingkan hak pengguna adalah usahawan yang diredai Tuhan.


5.Menunaikan zakat.
Islam adalah agama sederhana dan tidak menyusahkan umatnya. Zakat adalah rukun islam,namun ianya hanya diwajibkan kepada orang yang mampu sahaja. Apabila usahawan mampu dan layak mengeluarkan zakat,maka usahawan perlu mengeluarkan zakat. Wujud usahawan yang tidak menunaikan zakat walaupun layak. Alasannya ialah mahu menggunakan wang tersebut ke arah lain seperti melancong, membeli perhiasan,membeli barang kemas dan lain-lain. Usahawan degil merasa rugi mengeluarkan zakat walaupun tahu zakat itu wajib. Usahawan yang mahu keredaan Allah tidak akan mengabaikan zakat. Usahawan cemerlang akan memiliki akaun untung-rugi setiap tahun supaya dapat mengesan perniagaan. Mempunyai akaun akan membantu usahawan agar tahu sama ada layak atau tidak membayar zakat. Ketika zaman nabi masih hidup, wujud usahawan yang degil dan enggan membayar zakat walaupun tahu ianya wajib. Ini menunjukkan telah wujud usahawan tamak dan rakus ketika baginda masih hidup. Apa lagi pada zaman ini.

Zakat akan membersihkan harta dan memberi banyak manfaat kepada orang memerlukan seperti orang miskin, orang cacat, fakir dan lain-lain. Usahawan perlu mempunyai akaun kira perniagaan dan membayar zakat jika layak jika mahu menjadiusahawan cemerlang dan diredai Tuhan. Malah harta zakat akan menjadi saksi nanti diakhirat kepada usahawan.


6.Sentiasa bersyukur.
Kebiasaannya manusia akan gembira bila mendapat nikmat dan kecewa dan sedih apabila ditimpa kesusahan dan masalah.Begitulah dengan usahawan. Usahawan perlu belajar menjadi manusia bersyukur ketika susah dan senang. Usahawan perlu bersyukur ketika perniagaan menampakkan kemajuan dan tidak kecewa apabila mengalami kemerosotan. Usahawan yang bersyukur akan merasakan kemerosotan sebagai ujian dan dugaan dari Allah.

Menjadi usahawan yang bersyukur akan membersihkan usahawan daripada segala sifat keji dan hina seperti hasad dengki, sombong, takabbur, ego dan mementingkan diri sendiri. Sifat syukur juga akan mendidik usahawan menjadi manusia yang sentiasa merendah diri. Usahawan perlu sentiasa bersyukur agar diredai Allah dan nabi-Nya.Jangan hanya tahu bersyukur apabila mendapat kesenangan tetapi menyalahkan Tuhan apabila ditimpa kesusahan dan masalah.


7.Sentiasa bertaubat.
Tiada manusia yang bersih tanpa noda,tidak terkecuali usahawan.Bertaubat adalah jalan membersihkan diri.Manusia sering lalai dan lupa.Manusia sering ditipu oleh nafsu dan syaitan. Usahawan perlu sering bertaubat untuk membersihkan diri.Jangan jadi usahawan yang suka menipu dan melakukan perbuatan haram,kemudian bertaubat untuk menghalalkan harta perniagaan. Ianya taubat yang tidak bernilai di sisi Tuhan. Harta haram tetap haram.I anya tidak akan menjadi halal walau ribuan zikir taubat dilaungkan. Justeru usahawan perlu menjauhkan perbuatan dan cara perniagaan yang haram. Amalkan cara dan panduan perniagaan berlandaskan suruhan dan ajaran agama.


8.Menjaga perhubungan baik dengan manusia.
Usahawan banyak berinteraksi dengan pengguna dan pelanggan. Justeru usahawan perlu menjaga hubungan baik.Bukan sahaja bermatlamat keuntungan dalam perniagaan tetapi mahu mengekalkan silaturahim,persaudaraan dan kemanusiaan. Usahawan perlu menjauhkan sikap yang menyakiti manusia lain seperti menggunakan perkataan kesat, sindiran, penghinaan dan lain-lain. Usahawan juga tidak patut memandang rendah kepada manusia lain terutama orang miskin dan hina. Sikap sombong dan ego terutama berhadapan manusia serba kekurangan patut dijauhi. Lihatlah bagaimana kereta mewah menghimpit penunggang motosikal, begitulah sikap manusia ego dan tidak bertanggungjawab.

Usahawan perlu menjaga tingkah laku dan perbuatan agar tidak dibenci manusia lain. Profesion usahawan bukanlah peluang menunjukkan kehebatan dan kebanggaan tetapi adalah cara mencari rezeki halal dan mendapat keredaan Tuhan disamping menjaga hubungan baik dengan manusia.


9.Berjasa.
Sebuah hadis bermaksud “Sebaik-baik manusia ialah orang yang paling bermanfaat kepada manusia lain”.Justeru usahawan boleh menjadi manusia yang paling banyak berjasa kepada manusia lain kerana usahawan dilimpahkan rezeki yang lebih banyak berbanding manusia yang makan gaji. Pelbagai perbuatan baik boleh dilakukan usahawan jika mahu berjasa. Binalah perpustakaan persendirian di kawasan anda dan beri peluang pelajar dan orang ramai memanfaatkannya. Bantulah anak yatim dan pelajar miskin.Bantulah ibu atau bapa tunggal yang susah.

Binalah perhentian bas. Berilah sumbangan untuk membina dewan, surau, tempat permainan dan lain-lain. Terlalu banyak perkara dan benda boleh dilakukan usahawan jika mahu menjadi manusia berjasa. Usahawan perlu mengejar keuntungan dan kekayaan, namun usahawan perlu berjasa kepada negara dan manusia lain.Jangan sia-siakan kekayaan dan keuntungan. Jadilah
usahawan yang dikenang kerana kebaikan,bukan usahawan yang banyak menghabiskan harta keuntungan di tempat maksiat dan dosa.


10.Membantu usahawan lain.
Jika anda berjaya dan cemerlang dalam perniagaan,bersyukurlah kepada Allah. Buktikan kasih sayang anda kepada bangsa dan agama dengan membantu usahawan lain supaya berjaya seperti anda. Andai anda berpeluang dan mempunyai kelapangan, manfaatkan masa untuk memberi ceramah kepada usahawan terutama usahawan baru, menulis artikel tentang perniagaan di akhbar dan majalah, menulis buku tentang perniagaan. Berikanlah ilmu, kemahiran, pengalaman dan pengetahuan kepada usahawan lain. Ramai usahawan menunggu buku karangan usahawan terkenal seperti Tun Daim Zainuddin, Tan Sri Halim Saad, Datok Saleh Sulong dan lain-lain.

Berikan idea dan pengalaman berguna kepada usahawan lain.Sekiranya tidak mampu membantu dengan wang ringgit,berikanlah ilmu.Ini berdasarkan sebuah pepatah cina yang bermaksud “Apabila seseorang meminta ikan, jangan beri ikan tetapi berilah pancing dan ajarkan dia memancing ”.

11.Menjauhi maksiat.
Usahawan perlu mengelakkan perbuatan dosa terutama sekali dosa-dosa besar. Melakukan pelbagai dosa dan maksiat akan menjadikan usahawan manusia yang tidak mencintai agama. Ramai usahawan menghabiskan masa bermain golf sehingga melupakan solat. Begitu juga ada yang berseronok dengan pelacur di negara jiran. Tidak kurang juga yang meminum arak, berjudi, mengamalkan sihir dan tangkal.

Pelbagai dosa dilakukan tanpa memikirkan implikasi di hari akhirat. Usahawan perlu menjauhi maksiat.Nikmat rezeki yang halal dan bersih tidak sepatutnya dibelanjakan ke jalan yang tidak baik dan merosakkan agama. Sayangi wang dan harta dan pastikan ia membawa ke arah kebaikan.

12.Tidak melakukan sabotaj.
Usahawan perlu mengelakkan perbuatan sabotaj kepada usahawan lain. Melakukan perbuatan sabotaj boleh merosakkan perniagaan orang lain dan menutup periuk nasi mereka. Usahawan yang mahu diredai Allah tidak akan melakukan perbuatan sabotaj dan meruntuhkan perniagaan orang lain. Hadapi segala masalah perniagaan dengan cara yang bersih dan beretika.

13.Membayar pinjaman.
Ramai usahawan mendapat peluang pinjaman dari pelbagai badan dan agensi kerajaan dan swasta.Usahawan perlu bijak memanfaatkan peluang pinjaman untuk membesarkan dan memajukan perniagaan dan berusaha melangsaikan pinjaman sebagaimana perjanjian. Masih ramai usahawan degil dan mementingkan diri sendiri. Ada yang sengaja melewatkan pembayaran pinjaman sedangkan mampu.Usahawan perlu membayar pinjaman demi memberi peluang usahawan lain merasa wang pinjaman membesarkan perniagaan. Demikianlah beberapa ciri usahawan yang menepati ajaran agama.

Usahawan islam perlu menjadi manusia yang benar-benar mendapat keredaan Tuhan dan rasul. Jangan jadi usahawan yang tamak,rakus,mementingkan diri,kaki maksiat dan dibenci manusia. Pastikan setiap langkah dalam perniagaan membawa kebaikan kepada diri dan keluarga. Pastikan perniagaan memberi banyak faedah kepada diri  sendiri, keluarga, agama, bangsa dan negara.


Didiklah diri menjadi usahawan yang maju dalam perniagaan dan mendapat keredaan Tuhan dan nabi-Nya.Keredaan Tuhan adalah harta dan bekalan yang amat berharga di akhirat nanti. Apalah guna kereta mewah, rumah banglo, emas permata……..ianya akan ditinggalkan. Yang kekal dan berguna kepada diri ialah keredaan Tuhan.

Sumber : Petikan Buku Usahawan Cemerlang

Wednesday 27 March 2013

Aku di persimpangan (Lost in space II) ; Coretan si pengembara

Bermula tahun 1994, semasa berumur 16 tahun, aku mula berhijrah keluar dari Kelantan, bumi kelahiran aku.

Ke Terengganu, Pulau Pinang, Perak, Selangor, Sabah, Sarawak dan kembali semula ke Sabah sekarang. 1994 - 2013, hampir 19 tahun sebenarnya. Umur aku sekarang 34 tahun. Bermaksud, 15 tahun aku berada di Kelantan dan 19 tahun aku berada di luar dari bumi Kelantan. Lebih dari separuh umur aku!

Semakin jauh aku merantau, semakin lama aku di luar bumi Kelantan, hati dan jiwa aku makin dekat dengan bumi Serambi Mekah ini. Bak kata pepatah, hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.

Aku sentiasa memujuk hati dan jiwa aku sejak bertahun yang lepas, berhijrah itu sunnah Nabi. Merantau itu akan memajukan diri dan jiwa orang yang berhijrah. Setiap kali pulang ke kampung, aku terasa perubahan yang amat ketara di mana - mana aku pergi. Pulang kembali ke tempat kerja, masa umpama diundurkan ke belakang beberapa puluh tahun dan 'slow motion' mula berlaku. 

Aku sebenarnya mencari jawapan apa sebenarnya yang aku perolehi setelah 19 tahun menjadi perantau.

Pro and cons?

Apabila jawapan timbul, ia cukup membuatkan persepsi aku bertukar. Memikirkan kembali apa sebenarnya yang aku cari. Apa yang aku lakukan selama ini sebenarnya adalah langkah terbaik atau sebaliknya?

Ia cukup membuatkan jiwa dan raga aku gelisah dan resah. Ibarat 'lost in space'.

Setelah lama merantau, akhirnya aku mula mencari tempat untuk tinggal kawan. Tempat untuk settle down. Dah terlalu penat aku merantau, pindah randah, itu dan ini. Bukan aku sahaja, tapi juga keluarga aku. Pindah satu perkara yang memenatkan. Cuba untuk adapt dengan suasan baru. Mulakan semula itu dan ini. Masa perubahan itu cukup merugikan banyak pihak.

Merantau kerana gaji yang tinggi? Aku rasa tidak juga. Dengan gaji sekarang, tidak banyak kelebihan yang ada. Kos perjalanan, kos sara hidup dan kos jarak jauh itu sendiri sebenarnya cukup besar dalam memberikan impak kepada gaji dan dengan sendirinya tidak ada apa - apa kelebihan sebenarnya.

Apabila aku membuat keputusan baru ini, bermaksud, industri sawit bukan lagi menjadi pilihan untuk kerjaya aku kerana aku perlu menetapkan satu lokasi yang dipilih. Jika berada di syarikat sekarang, bermaksud aku subject kepada perpindahan dan ini akan mengganggu keputusan aku seterusnya.


Tuesday 26 March 2013

Emas bukan pelaburan

http://alwigoatfarm.blogspot.com/2013/03/gold-is-not-investment.html

Selamat membaca.

Time, Money & Value ; Sebuah Coretan

Masa, Duit dan Nilai.

Apa yang anda faham?

Hari ini anda menyimpan duit kertas ringgit malaysia RM100 di sebuah bank, dengan kadar dividen tetap 10% - 5% susut nilai, selepas 10 tahun jumlah duit terkumpul dianggarkan RM155. Ini kita ambil nilai dividen paling tinggi dengan keadaan ekonomi yang cemerlang.

Wah, nilai sudah bertambah selepas 10 tahun!

Inilah yang digunakan oleh banyak skim pelaburan untuk menarik golongan buta pelaburan melabur dalam pelbagai jenis skim pelaburan. Sama ada golongan cerdik pandai, mahupun golongan yang tak berapa cerdik, tidak sedikit yang terjerumus dalam kancah "nak cepat kaya ini".

Kalau pun jumlah itu meningkat sebanyak kali ganda, sebenarnya nilai sudah tidak sama kerana masa sudah berubah. 

Sesungguhnya, semua sedia maklum nilai wang kertas amat rapuh dengan perubahan masa. Tetapi kenapa terlalu banyak skim pelaburan di negara ini yang menggalakkan rakyatnya supaya melabur menggunakan nilai wang kertas semasa?

Kerana, setiap urusan pelaburan tersebut, kerajaan mendapat nilai cukai transaksi dan penjual skim pelaburan juga mendapat tip daripada transaksi tersebut. 

Ok. Habis tu, jangan melabur apa? 

Boleh melabur, tapi dalam perniagaan. Bukan dalam emas. Emas nak buat simpanan ok, tapi bukan untuk pelaburan dan bukan juga untuk perniagaan. Maksudnya, jika ada duit lebih, nak beli emas, lepas 10 tahun ok, nilai akan meningkat. Tapi kalau ada duit, dan nak laburkan dalam bentuk emas, ia bukan tindakan yang bijak.

Melabur dalam skim ASB Maybank? Juga tindakan yang tidak bijak. Jika anda boleh komit untuk membayar bulanan ansuran pinjaman tersebut, lebih baik anda simpan duit, beli rumah dan sewakan. Dalam jangka masa tertentu, anda mendapat sewa untuk membayar ansuran bulanan dan pada waktu yang sama anda mendapat untung kerana nilai rumah tersebut akan meningkat. 

Banyak jenis perniagaan, banyak risiko namun pulangannya juga lumayan. Anda bukan sahaja mendapat lebih daripada 10% keuntungan, malah lebih mengikut jenis perniagaan yang anda usahakan.

Apabila kita sebut melabur, kita mahu duit bertambah nilai. 

Contoh pelaburan yang mudah, beli sepasang kambing berharga RM500x2 = RM1000. Selepas 3 tahun, 2 kali beranak, anda mendapat 4 ekor anak. Nilai duit anda meningkat kepada RM3000 selepas 3 tahun. Tolak modal dan kos operasi RM1000 untuk 3 tahun, anda masih untuk bersih RM2000. 

Emak saya membeli sepasang ayam berharga RM20. Selepas 4 bulan, ayam tersebut telah melahirkan 10 ekor anak ayam dan sudah berumur 2 bulan. Jika sekor dijual dengan harga RM10/ekor, maka selepas 4 bulan dia mendapat untung RM100. Tolak modal dan kos makanan lain-lain, emak saya telah untung bersih RM80 bersama aset sepasang ayam yang masih lagi bertelur dan bakal mempunyai 20 ekor anak.

Ia amat mudah, ringkas dan senang difahami.

Tetapi persoalannya, kenapa ramai di kalangan kita hari ini gagal dalam perniagaan dan isu dalam skim pelaburan tidak pernah berhenti?

Jawapannya cuma satu. Ramai yang tidak suka berusaha tetapi suka mendapat keuntungan yang cepat. Akhirnya ramai yang kecundang.

Salam.

Market Entry ; Timing

The choice of market-entry timing is one of the major reasons for new product success or failure (Hopkins & Bailey, 1971; Crawford, 1977; Booz, Allen & Hamilton, 1982).

Where products are being developed for new markets or new market segments, should the organisation be a pioneer and take first-mover advantage, or should it be a follower or even a late entrant?

Market entry timing decisions are not so easy to arrive at. The organisation will need to evaluate the many internal and external conditions affecting it before deciding whether to enter a market with a new product (Lieberman and Montgomery, 1991).

The decision to enter a market should be timed to balance the risks of premature entry (entry that is too early) and the issue of missed opportunities (entry that is too late).

New Products

The first and most fundamental issue that we must clarify is the meaning of “new product”.

Management consultants Booz, Allen and Hamilton (BAH) (1982) argue that a new product can be considered along two dimensions – newness to the market and newness to the company.

Based on these two dimensions, six categories of ‘new products’ can be determined (see Figure 7.1):



Figure 7.1: Categories of New Products
Source: Cooper (2000)

Sunday 24 March 2013

Marrybrown story

The husband and wife team of Lawrence Liew and Nancy Chan are the new names to watch in the international fast food franchising fraternity. Their rapidly growing Marrybrown Fried Chicken system is the first Malaysian fast food company to go international via the franchising system.

The Johor, Malaysia-based company, founded in 1981, now has over 100 company-owned and franchised fast food restaurants in Malaysia, China, Singapore, Brunei, India and the United Arab Emirates (UAE). There are 95 company-owned and franchised outlets throughout the peninsula. Overseas, it has 16 franchises in China, seven in southern India, two in Brunei, three in the UAE and one in Singapore.

The company had also been negotiating with several parties interested in becoming master franchisees in Afghanistan, Australia, Cambodia, Iran, Indonesia, Laos, Myanmar, Russia, South Africa, Thailand and Vietnam. 

According to Liew, the company has laid a five-year programme starting from this year to open franchised outlets in these places. 

"Initially, it is not easy to convince foreigners to take up our master franchisee deal as they always compare us with the US-based fried chicken company," Chan said. But at the same time, she said, they were quite impressed with MarryBrown's overseas expansion programme since 1986 despite having to compete with the fast food giants, especially from the US.

Chan said that sealing the contract for the master franchisee was not just a matter of getting money from the licensee but also included help finding the right location, recruiting frontline staff, logistics, lining up the menu and investigating the existing players in the market. She also went onto say that whenever they were on business trips overseas they would patronise as many fast food joints as they could, in order to see what other players were offering to their customers in terms of pricing and serving portions, and tailor their own offerings accordingly.

COMMUNICATIONS OBJECTIVES


Cravens & Piercy (2006, p 339) highlights the purpose of promotion in the marketing programme is “to achieve the company’s communications objectives with each audience”.

The above statement is clear about the communication function. The implication of this is that promotion is the channel through which company/product/brand messages are communicated to the target audience.

Still, promotion is concerned with making sure that customers become aware of the products that the organisation makes available to customers. More precisely, the objectives of any promotional strategy or rather, communications strategy (since the central idea behind it, is to communicate) will be drawn from an appropriate combination of the following; to:
  • Inform and educate the target market;
  • Persuade customers to consider the company’s offerings;
  • Grow sales;
  • Maintain or expand market share;
  • Develop and enhance brand recognition;
  • Reinforce customers that the company’s brands are still good value;
  • Create a favourable climate for future sales;
  • Produce a competitive advantage, in relation to competitors’ product portfolio or market position; and
  • Improve promotional efficiency and effectiveness.


Figure 10.1: An ad that informs prospective customers of the benefit of this 3M product: that the scotch tape is good (i.e. strong) enough for even Spiderman to depend on!

THE ELEMENTS OF THE COMMUNICATIONS MIX


The communications mix is a combination of different communications /promotional channels that is used to communicate a promotional message. This will involve a suitable selection from the range of tools that are available for use as part of the communications mix/promotional mix. The communications mix/promotional mix tools include:


The communication/promotion mix is summarised in Figure 10.2:


Figure 10.2: The Comunication/promotion mix
Effectiveness of methods
  • Advertising - becomes less effective over time
  • Sales promotion - gives added incentive for buyer action
  • Publicity - more effective at awareness stage
  • Personal selling - more effective when a more personal relationship is needed
  • Direct marketing – also a personalised approach. Bird (1993) describes: “Direct marketing is not a mass-medium; it communicates with consumers as individuals, rather than as a group of segments”
  • Internet marketing – a 24/7 availability that crosses borders, besides the fact that this medium is extremely popular in usage.
Typically, organisations will use a combination of these strategies – and the type of strategy that is used, depends on the communication objectives.

Also, the advances in communications technologies have led to more person-to-person contacts – meaning, this has placed a heavy focus on establishing a trusting relationship with the consumer. Hence, the type of communications tools (in this case, the Internet) being favoured by organisations will witness a seismic shift – e.g. Internet marketing is bound to become much more important in this century.

Schultz and Schultz (1998) theorise that marketing as a process has gone through two distinct phases in the past 40 years of so.

The first phase was dominated by manufacturers (production orientation essentially) who were able to dominate markets, or at least to have the strongest influence on them. The second phase was the turn of the retailers, who because they are the closest to the market, decide which products are offered to consumers, and which are not. The third phase is brought about by the growing use of IT by consumers themselves – this means the consumer will dominate the market. This is because the consumer is being empowered – information is freely available and consumers can source any product from any corner of the globe, and therefore they need not be obliged to any selling organisation.

DETERMINING THE COMMUNICATIONS BUDGET



Thus, even if we adopt an objective and task approach, we may start off by looking at what the competition are spending (competitive parity approach) if only to determine what is our likely spend.

COMMUNICATIONS STRATEGIES


The selection of the appropriate strategies will largely depend on the communications objectives in the first place. Frequently, it is about structuring the communications mix to suit the objectives and also to ensure that it can produce the desired outcomes.

Developing effective communications/promotions follows a 5-step process:

Some texts suggest a sixth step – that is, collecting feedback. Feedback includes carrying out market research to find out how effective the message was.

Message and Media Strategy


An effective communication campaign should consist of a well thought out message strategy. What message are you trying to convey to your target audience? How do you intend to deliver this message? Will it be through branding, logos, slogans or imagery? The message should always sell benefits but more importantly, it should also help the company in developing a positioning strategy.

Companies with effective message strategies include:


Figure 10.3: Nike – “Just do it”


Figure 10.4: BMW – “The Ultimate Driving Machine”


Figure 10.5: The cowboy personifies Marlboro


Figure 10.6: The golden arches logo represents McDonald’s

Media strategy, on the other hand, refers to how the organisation is going to deliver their message. Which promotional medium will the company use to deliver their message strategy? Clearly the company must take into account the target audience and also the general characteristics of their target audience before they select their media strategy. What newspapers do their target market read? What TV programmes do they watch? Which radio station do they tune in? Effective targeting of their media campaign could ensure cost-effective promotion.

The Product Life Cycle Strategy


Products go through the four stages of the product life cycle (PLC), and this therefore, requires that different promotional strategies be employed at the different PLC stages to ensure the product’s viability and eventual success.

Stages and promotion strategies employed are as follows (see Figure 10.7):
  • Introduction – For a new productthe organisation’s primary objective will be to inform and educate the target audience of its entry and availability. Television, radio, magazines, coupons, cents-off deals, etc may be used to promote the product during this introduction stage of the PLC. (Push and Pull Strategies will be used at this critical stage).
  • Growth – As the product gains market acceptance, the organisation at this stage of the lifecycle, works on the strategy of further consolidating and also increasing brand awareness to encourage loyalty.
  • Maturity – Given the increased competition, the organisation employs persuasive tactics to push their product to consumers. Any differential advantage will be clearly communicated to the target audience to inform consumers of their benefit over their competitors.
  • Decline – As the product reaches the decline stage, the organisation will rely on the strategy of reminding consumers of the product in an attempt to slow down the “inevitable”.


Figure 10.7: Promotion through PLC

Seal bahagian tepi tangki dari air hujan


Biasanya kita guna bitumen atau tar untuk tutup bahagian tepi tangki. Kenapa guna tar? sebab tar mampu mengendur apabila tangki panas dan sejuk.

Lama kelamaan, tar itu akan tertanggal dan menjadi punca kepada air hujan untuk memasuki bahagian bawah tangki. Jika tidak diberi perhatian, terutama semasa hujan lebat dan tangki penuh, risiko tangki terturun akan terjadi.

Mengikut pengalaman saya, tar menjadi kurang efisen setelah beberapa waktu kerana tidak mampu untuk mengelakkan air memasuki ruang di bawah tangki. Penyelesaiannya adalah, konkrit.

Mudah, murah.

Ya, ada kelemahannya, di mana apabila tangki panas, ia akan retak. Walaupun retak, kesan kebocorannya tidak seteruk kesan tar.

Jadi, saya lebih suka guna simen untuk perbaiki kebocoran bahagian tangki ini. Lagipun, simen mudah diperolehi berbanding dengan tar.

The Internet Promotional Strategy

The development of the World Wide Web has changed the business environment forever. The Dot com landscape has changed the way business is done. The e-commerce model promises to deliver a more efficient way of conducting business. Shoppers can now purchase from the comfort of their homes 24 hours a day, 7 days a week, all year round and from anywhere in the world.

Owning a website is a now a crucial ingredient to the marketing mix strategy of any organisation. Consumers can now obtain instant information on products or services to guide them in their crucial purchase decision. Sony Japan took pre-orders of their popular Playstation 2 console over the net, which topped 1 million after just a few days, European football stars are now issuing press releases over the web with the sites registered under their own names – and hit rates are phenomenal.

Arnott & Bridgewater (2002) studied the extent to which organisations are capitalising on the interactive potential of the Internet. It is this interactive potential that will spell the difference between success and failure of the technology in marketing terms, for it holds the power to facilitate and develop one-to-one long-term relationships with customers on a global scale. This capability is, as yet, little used – since the primary purpose of the Internet is still used by most people for informational reasons. Transactional functions of the Internet are increasingly becoming common but again, this is not pervasive. Just look at the Malaysian websites. If at all, there is some level of marketing sophistication – the use of relationship marketing – this is currently limited to large multinationals that are serving the global marketplace via the Internet.

Dutta and Segev (1999) reinforce our position that organisations have a long way to go to exploit the potential of the Internet. They divide Internet activity into three stages:
  1. Publishing corporate information;
  2. Conducting electronic commerce; and
  3. Business transformation.
According to their data only around one third of firms have reached the second stage of Internet activity and less than 20 per cent of firms stimulate any interaction, let alone intra-community interactions.

Figure 10.8: The road to online success
The above (Figure 10.8), by no means, represents all the strategies in our arsenal – but that they should be seriously considered when organisations formulate and execute strategies to compete. These strategies complement the generic strategies that will be employed, e.g. a public relations strategy, a sponsorship strategy, an advertising strategy. At the end of the day, if organisations are serious about long-term sustainability in terms of market share and sales, they are useful.  All too often, businesses focus only on the short- to medium-term – granted that if there is no short- or medium-term, there wouldn’t be a long-term. Still, a business must be brave to have a long-term view in this highly-competitive and extremely-crowded marketplace. Many businesses come and go, but only the daring few will last for the long haul. Think:
  • The Coca-Cola Company.
  • Disney.
  • Kraft Foods.
  • PepsiCo.
  • General Electric.
  • Nestle.

Thursday 21 March 2013

Jangan Panaskan CPO di dalam tangki berulang - ulang kali


Bila buah sawit buruk diproses di kilang sawit, maka hasilnya pun buruk.

Rubbish in, rubbish out.

Maka bermulalah episod masalah untuk kilang sawit menyelesaikannya.

1. CPO tak leh jual.
2. Kena marah dan bising dengan bos.
3. Kena menanggung banyak risiko apabila menyimpan CPO berkualiti rendah untuk jangkamasa yang lama.

Kiranya, ladang selesai masalah bilamana buah sawit sudah menjejak kaki ke atas timbangan di kilang sawit. Masalah kilang baru bermula.

Ok.

Buah sawit buruk > FFA tinggi lebih 5%. Tapi tak semestinya DOBI rendah. Ulang, TAK SEMESTINYA DOBI RENDAH.

DOBI walupun tak tinggi, tapi akan berada dalam range 2.4-2.5 (Production CPO) walaupun FFA mencapai 6%. (Ini pengalaman aku).

Apa jadi bila kilang merekodkan FFA tinggi, dan pada waktu yang sawit DOBI juga bawah <2.31?

Terutama bilamana CPO telah disimpan lebih dari 30 hari?

Aku tak percaya jika sebuah kilang mendakwa, production CPO FFA 6% dan pada waktu yang sama DOBI bawah 2.3. Kenapa? Sebab buah itu masih boleh menghasilkan DOBI 2.4-2.5 walaupun FFA sudah mencapai 6%.

Tapi kenapa apabila dimasukkan ke tangki dan disimpan, DOBI menjunam sehingga bawah paras 2.31??

Apa terjadi sebenarnya?

Ok. Aku takkan terangkan dari segi kimia dan sebagainya, korang carilah sendiri dengan mr google. Aku terangkan di sini melalui pengalaman aku.

DOBI terus menjunam bilamana TIADA PENGURUSAN yang ketat semasa penyimpanan CPO terbabit. Antara kegagalan biasa yang dilakukan adalah, tiada seliaan dan kawalan terhadap operasi pemanasan CPO dalam tangki terutama bagi CPO yang berkualiti rendah.

Pemanasan dijalankan oleh operator tanpa peduli oleh jurutera kilang. Setiap hari dipanaskan. Panaskan, panaskan tanpa sebab.

Akhirnya, DOBI terus menjunam dan membawa sekali pengurus terjunam untuk berbulan - bulan berikutnya.

Ini amalan yang biasa aku lakukan bilamana menghadapi situasi mempunyai CPO berkualiti rendah dan stok CPO yang tinggi.

1. Aku jarang memanaskan CPO di dalam tangki terbabit, melainkan 24 jam sebelum CPO tersebut akan di despatch.

2. Aku cuma panaskan 2 kali seminggu untuk mengelakkan CPO tersebut beku.

3. Aku gunakan CPO production yang mempunyai suhu 60 degree C ke atas untuk memanaskan CPO terbabit.

4. Lebih - lebih lagi jika CPO dalam tangki berkapasiti 2000 mt, tetapi cuma ada CPO bawah 500 mt, maka, aku JARANG sekali memanaskan CPO terbabit.

Itu yang biasa aku lakukan berdasarkan pengalaman aku di kilang sawit.

Aku pernah menyelesaikan masalah CPO berkualiti rendah sebanyak 3800 mt dalam masa 45 hari. Aku juga baru - baru ini menyelesaikan 1500 mt cpo berkualiti rendah dalam masa 14 hari. Kenapa, sebab CPO kilang aku tindak mempunyai masalah DOBI, cuma masalah FFA.

Untuk menyelesaikan masalah FFA sangat mudah kerana perlu mengunakan nisbah CPO bagus dan tak bagus 1:2, tetapi untuk menyelesaikan masalah DOBI, kita memerlukan 1:20. Ya, 1:20. Itu pun kalau ada stok yang SANGAT banyak.

Jadi, Tuan - Tuan Pengurus yang dihormati,

Jangan panaskan tangki CPO anda lebih - lebih lagi jika stok dalam tangki tersebut rendah. Jangan sesekali memanaskan CPO berulang kali dalam tangki. Ia akan menjahanamkan CPO anda dan juga anda sendiri.

Salam.

Wednesday 20 March 2013

Tube well ; Hunting begin





Aku tengah mencari orang yang dapat pasang tubewell di Tuaran, Sabah. Kalau ada, kontek aku. TQ

Tuesday 19 March 2013

Walking floor @ fuel handling system 2

Aku kongsi pengalaman dan bagitau pandangan postif aku tentang mesin baru di kilang sawit.

Tapi, nampak sangat ramai suka komen, ada yang pesimif dan tak kurang juga berpandangan negatif. Namun satu persamaan mereka,

Malas baca habis post aku walaupun ada kalangan mereka bertaraf jurutera.

Jadi, aku buat post ini untuk menjelaskan lagi berkenaan sistem baru ini.

Sistem ini digunakan sebagai back up untuk operasi kilang sawit. Bukannya digunakan untuk operasi kilang sawit seperti masak buah dsb.

Contoh, semasa memulakan operasi boiler, semasa kilang tidak beroperasi seperti breakdown 2-3 jam atau selepas operasi proses buah sawit.

Nampak ia tidaklah memberi kesan yang besar kepada kilang sawit, namum, jika dikira penjimatan 200-300 liter diesel dgn aktiviti saya sebut di atas boleh menjimatkan rm20000 sebulan!

Jika anda agresif seperti menjalankan operasi di luar waktu lain, saya jangka penjimatan lebih besar boleh dibuat.

Ok. Selain dari itu, dengan adanya sistem ini ia akan menambahkan kecekapan kilang. Contoh, sebelum ini, jika kilang tiba-tiba breakdown, tiada bahan bakar akan dibekalkan ke boiler dan kilang terpaksa dihentikan serta merta, malah lebih teruk diesel generator terpaksa digandingkan. Satu pembaziran.

Dengan adanya sistem ini, boiler masih dapat beroperasi secara normal, malah turbine juga dapat dioperasikan kerana bahan bakar mampu bertahan selama 3 jam untuk load kilang maksimun dan diesel generator tidak perlu dihidupkan.

Losses akibat breakdown juga dapat dielak.

Ok. Berkenaan dengan operasi auto dan manual mengikut load boiler...jawapannya adalah, kami masih guna manual. Mungkin masa depan bahagian ini boleh ditingkatkan. Operasi masih secara manual di mana lebih fuel akan dikembalikan semula di sistem.

Friday 15 March 2013

EPF dan SOCSO ; Anda sebagai pekerja>pencarum apa yang perlu anda tahu?

Jika satu hari seorang pekerja meninggal dunia, apa manfaat yang mereka perolehi jika semasa bekerja mereka adalah pencarum EPF dan SOSCO?

*Kalau korang nak maklumat tepat, singgah mana - mana cawangan berdekatan dan tanya mereka. HABIS CERITA.

Tapi post ini aku tulis sebagai maklumat asas apa yang kita semua perlu tahu jika kita adalah pekerja makan gaji walaupun anda berjawat jawatan pekerja am ataupun apa jua jawatan tinggi melangit.

Kes 1
Mati akibat pekerjaan. Singgah pejabat, tanya, isi borang dan ikut apa jua arahan.

Kes 2
Mati sebelum umur bersara dan disebabkan oleh penyakit dan bukan pekerjaan.

Ok. Yang ni aku explain lebih sikit.

Jika seorang pekerja mati semasa masih lagi di bawah umur bersara dan disebabkan oleh penyakit kronik dan sebagainya, maka pekerja terbabit layak untuk mendapat PENCEN ILAT.

Selain pencen ILAT, boleh juga dapat sumbangan wang pengurusan jenazah. Apa itu PENCEN ILAT? Pencen ini adalah manfaat yang diterima oleh balu si mati, anak - anak yang berumur 21 tahun ke bawah. (*bermaksud, balu si mati dan anak - anak si mati layak mendapat pencen bulanan sehingga berumur 21 tahun. Balu juga mendapat pencen ini sehingga beliau meninggal dunia. Walaupun balu tersebut berkahwin lagi, wang pencen tersebut tetap diperolehi.)

*Jadi pengurus, uruskan HAK PEKERJA anda.

KWSP.
Jika anda masih bekerja dan belum mati, sebaik mungkin sekarang anda singgah di mana - mana cawangan KSWP dan isi borang PERMOHONAN PENAMAAN iaitu nama waris untuk simpanan KWSP anda.

Jika anda belum lakukan, terus ke sana sekarang.

Jika anda tidak sempat lakukan, dan meninggal dunia, maka prosedur tertentu diperlukan. Perlu dilakukan oleh waris anda. 

Pengalaman aku.

Kenapa aku post tentang perkara ini? Sebab aku tahu ramai di luar kerja makan gaji. Tetapi, bukan hari - hari ada pekerja kita yang mati. Jadi, jarang di kalangan kita ambil peduli tentang prosedur yang ada, manfaat yang patut diterima oleh pekerja dan akhirnya ada HAK yang tidak dapat ditunaikan.






Tuesday 12 March 2013

Boiler Fuel Handling System dan penjimatan diesel di kilang sawit

Ini kilang sawit pertama aku ada Boiler Fuel Handling System.

Ada satu bunker untuk simpan fibre dan shell, elevator, conveyor. 

Kebiasaannya, bahan bakar untuk mulakan operasi boiler di simpan di elevator berdekatan. Simpanan ini sebenarnya tidak digalakkan kerana boleh mengundang bahaya lain seperti kotoran habuk, risiko kebakaran dan juga risiko kemalangan kerana menggunakan operator.

Ok. Pendek cerita, kilang ini telah dipasangkan sistem ini sejak tahun 2009. Namun disebabkan beberapa masalah, ia tidak dapat berfungsi dengan sempurna. Pada Oktober 2012, kami telah menyelesaikan masalah terbabit dan sistem ini berfungsi dengan sempurna. Bukan setakat sempurna, malah TERBAIK!

Kini, kilang mampu beroperasi tanpa perlu ada bahan bakar daripada kilang secara online selama dua hingga tiga JAM! 

Pada waktu yang sama, semasa memulakan operasi boiler juga tidak memerlukan tempoh yang lama untuk gandingan diesel generator.

Ini diterjemahkan dengan penurunan penggunaan diesel sebanyak 8000 LITER/sebulan atau jika harga diesel industri sebanyak RM2.70/liter bermaksud RM21,600/sebulan atau RM260,000 SETAHUN!

Bukan setakat itu sahaja, kita juga telah menjimatkan / tidak menggunakan shell untuk operasi boiler. Shell ini dijual boleh menghasilkan RM500,000 setahun dijual dengan harga RM120/mt.

Penjimatan sebanyak RM760,000 setahun dengan pemasangan Boiler Fuel Handling System yang dibina dengan kos sebanyak RM500,000.

Kurang setahun, kos tersebut telah dibayar.

Our company money. 

Salam.

Penggunaan Diesel dan Kilang Sawit

Diesel digunakan di beberapa stesen di kilang sawit seperti diesel generator, wheel loader dan juga kenderaan pengurus.

Dalam artikel ini, kita bincang diesel yang digunakan di diesel generator sahaja. Diesel generator digunakan untuk menjana elektrik kepada kilang semasa turbin tidak beroperasi, semasa start dan stop boiler serta turbin.

Itu semua kita tahu. Tetapi, ada juga kilang terbabas menggunakan diesel generator untuk digandingkan dengan turbin untuk operasi memproses buah sawit. Kenapa?

Sebabnya adalah :-

1. Turbin bermasalah. 

Tidak dapat rated kapasiti. Selepas beroperasi untuk beberapa waktu, terutama jika ada masalah water carry over, nozzle akan berlaku erosion atau steam cutting. Kesannya, elektrik yang dijana oleh turbin ini akan berkurangan daripada rated kapasiti maksimun yang asal. Sepatutnya, jurutera stim perlu menyelesaikan masalah ini segera. Rujuk pengeluar turbin terbabit dan selesai masalah ini. 

*Aku masih tak faham kenapa ada pengurus kilang tidak mahu mengambil tindak segera menyelesaikan isu ini. Ada yang mengambil jalan mudah dengan menjalankan diesel generator untuk memproses buah sawit. Walaupun jumlah kilowatt yang digunakan cuma 100-150 kw, namun untuk jangkamasa panjang, kos boleh mencecah ratusan ribu ringgit!

2. Pembesaran kilang yang tidak terancang.

Semasa sizing atau menentuk saiz turbin yang bakal digunakan, clearance 25% patut ditambah kepada kapasiti semasa. Sejak tahun 70an hingga ke hari ini, penggunaan tenaga elektrik semakin bertambah disebabkan oleh penambahan mesin. Jadi, jika satu masa nanti kilang akan dibesarkan, atau ada penambahan mesin, clearance 25% patut diambil perhatian.

Namun, jika ini tidak diambil perhatian, tetapi pihak syarikat perlu terlalu agresif dalam penambahan mesin, kapasiti turbin tidak mencukupi dan akhirnya diesel generator terpaksa digunakan untuk memproses buah.

Antara penambahan mesin baru di kilang sawit seperti EFB press, tertiary effluent treatment plant, penambahan penggunaan domestik seperti ladang. Ada juga motor dan gearbox diubahsuai tanpa mengambil kira keperluan kapasiti sebenar.

3. Hantu jalan kilang. Pengurus dan jurutera menghilang!!

Apabila bekalan bahan bakar terjejas, operasi boiler juga akan turut terjejas. Fireman dan boilerman terpaksa menggunakan kaedah manual untuk memasuk bahan bakar. Cara paling mudah adalah dengan gandingkan diesel generator. Jika ini menjadi kebiasaan, maka secara tidak langsung penggunaan diesel juga akan meningkat.

Pemasangan moving workinf floor atau autofeeder bahan bakar untuk boiler sangat membantu masalah ini. Walaupun boiler terputus bahan bakar selama 2-3 jam, boiler masih boleh beroperasi pada kapasiti maksimun tanpa ada gangguan.

Walaupun apa yang saya huraikan di atas nampak mudah, tapi hari ini masih ada kilang yang beroperasi memproses FFB dengan gandingan diesel.

sedar atau tidak, kilang tersebut sebenarnya menambahkan kos tambahan sebanyak RM20/mt FFB yang diproses.

Jika 100,000 mt FFB diproses pada tahun berkenaan, bermaksud kilang tersebut telah membelanjakan RM 2,000,000 atau RM2 juta. 

Iaitu kos yang boleh digunakan untuk membeli sebuah turbin.



High FFA, Low DOBI ; Pengalaman aku

FFA ; Free Fatty Acid, industry limit <5.00%   Average production 2.00%-4.90%
DOBI ; Limit >2.31      Average production 2.50-3.00

Itu limit dan kebiasaan figure yang kita perolehi apabila memproses buah sawit. Tetapi, bila musim hujan, buah sawit yang sampai ke kilang teruk. Teruk kerana sudah buruk dan melebihi 48 jam selepas dipotong di ladang.

Ok. Aku tak mahu hurai panjang kenapa buah sawit buruk sampai ke kilang. Itu episod lain. Apa yang kita perlu lakukan jika buah sawit lebih 48 jam ini sampai ke kilang? Lebih - lebih lagi jika buah sawit itu sudah buruk, menitis minyak, busuk dan lebih 5 hari selepas dipotong di ladang?

1. Jika anda tuan punya syarikat, buang buah sawit tu. 

Tanam kat ladang buat baja. Kerana, jika tak buang, masalah lain akan timbul. Ya Tuan - Tuan, aku faham, korang nak jimat segalanya. Tapi dengan keadaan sekarang di waktu stok CPO tinggi di Malaysia, tiada siapa pun yang mahu beli CPO high ffa dan rendah DOBI. Yang bagus pun susah mahu terima. Tak pe, boleh juga terima dan proses kalau kita sanggup handle minya selepas itu.

2. Kurangkan backlog FFB di kilang. 

Kalau boleh, proses sampai habis buat sawit tu. Tapi kalau proses habis, masalah pula esok nak start boiler dan start operasi kan?. Jadi, yang terbaik adalah KURANGKAN backlog.

3. Steriliser condensate. 

Ya Tuan-Tuan. Aku tahu, losses di sini mesti tinggi. Jadi, korang setting semula masa masak buah mengikut kadar losses dan USB yang diperolehi. Kalau USB bawah 2.5%, turunkan lagi masa masak FFB sehingga mendapat losses di steriliser condensate yang minima. Sebab, kalau losses di sini tinggi, makanya nanti banyak pula yang nak di recycle ke Oil Room. Recycle condensate di waktu ini AMAT lah tidak digalakkan. Jangan cari pasal. Jadi, kaedah terbaik adalah, dapatkan setting masa masak buah yang terbaik dengan kadar losses dan USB.

4. Penyimpanan minyak High FFA, low DOBI. 

Aku terus ke Storage Tank sebab di bilik minyak, presssing station, tak banyak yang boleh dilakukan. Tetapi di Storage Tank, penyimpanan minyak ini amat penting. Kalau tokey mahu, buat 10 CPO tanks. Lagi banyak, lagi bagus. Setiap tangki boleh isi 2500 mt. (*ni lawak yer). Ye la, kalau tangki banyak, senang kita nak susun atur CPO bagus dan CPO tak bagus. Ok. Kita mesti jangkakan berapa banyak CPO yang tak bagus kita akan hasilkan. (*masalahnya, bila tanya ladang, berapa lama masalah ini akan diselesaikan, selalu jarang ada maklumat yang jelas-susah nak dijadikan data untuk buat keputusan). Sebab, kalau kita dapat jangkakan berapa banyak CPO tak bagus dihasilkan, kita cuba letak di tangki paling kecil, tangki paling rendah isi minyak. Jangan pula diletakkan di tangki yang sudah tinggi kuantiti minyak, lebih - lebih lagi jika CPO itu masih bagus. Dibuatnya 50 mt rosakkan 2000 mt CPO yang masih bagus, tak ke naya.

Analisa untuk FFA mesti dilakukan setiap JAM (Untuk production oil). Supaya senang untuk aturkan di tangki mana setiap CPO tu nak di simpan. Tapi kalau semua tangki dan penuh, tak banyak pilihan, apa boleh buat, sediakan satu tangki untuk dikorbankan buat simpan CPO high FFA.

Ok. Lagi satu yang penting adalah, jika penyimpanan dalam jangka masa yang lama seperti satu hingga 3 bulan. Mana lah tahu, ada kilang di penjuru dunia, jauh, terpisah dari tamadun manusia, jalan putus, banjir, ombak besar, tanker tak boleh masuk dan sebagainya, maka kita mesti ambil PERHATIAN yang serius dalam menjaga semua CPO yang ada itu.

Mengikut pengalaman aku, JANGAN kerap sangat panaskan CPO high FFA serta LOW DOBI ini. Bila buah sawit yang diterima TAHAP BELACAN campur TEMPOYAK, maka DOBI akan berada pada range 2.3-2.5 dan FFA di paras >5% ke atas. Ada kilang baru - baru ni dapat 9% untuk production CPO. 

Mengikut Palm Oil Review, kajian yang telah dijalankan menunjukkan paras DOBI dan FFA akan meningkat dengan lebih cepat jika sudah sedia bermasalah. PANTANG LARANG utama yang selalu aku amalkan di mana kilang aku jaga, JANGAN terlalu kerap panaskan CPO yang sudah bermasalah (FFA tinggi dan DOBI rendah). Melainkan jika CPO tangki terbabit hendak dijual jual pada keesokkan harinya. Namun, jangan pula biarkan CPO tersebut sejuk hingga menjadi mentega. Panaskan untuk kekalkan suhu yang sesuai seperti 40 -45 degre C.

Apabila pemanasan berulang atau tanpa kawalan, kualiti DOBI adalah yang pertama akan jatuh secara mendadak. Aku pernah ada pengalaman, CPO sebanyak 200 mt dipanaskan dengan kadar maksimun selama sehari DOBI dari 2.4 jatuh kepada 1.6 keesokkannya. Kuantiti CPO yang ada dalam tangki juga penting semasa anda ingin membuat pemanasan. JANGAN sesekali membiarkan operator atau lab assistant anda buak stim sesuka hati mak bapak dia. Bila DOBI sudah jatuh ke paras bawah 2.0, perlukan beribu tan CPO untuk campur sebelum dapat di jual.

*Ini antara punca utama kenapa banyak kilang bermasalah dengan stok CPO FFA tinggi dan selepas sebulan DOBI juga turut jatuh.

KEGAGALAN pihak pengurusan dalam menyelia dan mengurus CPO yang bermasalah akan menambahkan lagi masalah yang sudah bermasalah.

5. Keluarkan / jual stok CPO anda.

Kilang berapa dalam situasi check mate bila mana CPO production FFA melepasi paras 5%. Stok yang ada juga semua lebih 5% dan DOBI <2.31. Tak boleh buat apa melainkan tokey serta bos dengan baik hati memberikan lampu hijau kepada anda untuk menjual CPO tadi dengan penalti, discount rate serta harga yang lebih rendah dari harga pasaran.

Jadi, Tuan-2 Pengurus ladang, jangan buat check mate dengan pengurus kilang. Bagi kerjasama dengan kilang sawit. Sekurang - kurangnya, pastikan ada CPO yang dikeluarkan daripada stok anda setiap hari. Pastikan dalam bulan tersebut, jumlah CPO yang dijual melebihi daripada stok pengeluarana bulanan.

*Ingat, kilang sawit hanya ada dua - tiga - empat tangki CPO sahaja. Jika semua tangki telah digunakan, maka kemungkinan besar semua CPO akan dimasukkan dengan CPO yang bermasalah. Jadi, pastikan operasi despatch anda berjalan dengan lancar sama lancar dengan kemasukkan CPO production anda.

Pada tahun 2013, setelah stok CPO selama setahun lebih telah meningkat, menteri pula sibuk dengan kempen pilihanraya, banyak kilang terpaksa meningkatkan simpanan stok. Penghantaran CPO ke kilang penapis diberi limit dan ini berlaku semasa musim buah sawit tengan berada di peringkat peak.

6. Komunikasi dengan pihak ladang.

Sumber CPO FFA tinggi berpunca daripada buah sawit dan incoming material yang dihantar ke kilang. Maka, adalah penting semua pengurus ladang dimaklumkan dengan kadar kualiti CPO semasa. Tindakan tegas perlu diambil termasuk reject keseluruhan consignment yang bermasalah.

...mcm SOP pulak?!

OER ; Antara Teori, Praktikal dan Matlamat Sebuah Syarikat

OER. 

Oil Extraction Rate. Atau dalam bahasa Melayu, Kadar Perahan Minyak.

Kalau dalam industri ruminan, kita bercakap soal kidding rate / growth rate kerana ini penentu kadar kecekapan semua ladang. Di dalam industri sawit pula, OER dan KER menjadi penentu utama.

Jika mengikut teks book, banyak faktor akan menentukan OER ini. Ibarat tulang ikan, maka itulah sebabnya kenapa OER ini boleh tinggi mahupun rendah. Dalam NKRA industri sawit meletakkan matlamat untuk mencapai OER 23% pada tahun 2020. Banyak jalan dan ruang boleh dilakukan untuk mencapai matlamat tersebut. (*korang search serta google lah sendiri - apa cara nak capai tu).

Kita pengurus kilang atau pengurus ladang ibarat pemandu kenderaan. Kenderaan itu adalah ladang serta jua kilang. Jika tetiba kita dipindahkan ke ladang/kilang tersebut, tak banyak yang boleh kita buah suai pada kenderaan itu. Kita cuma pemandu. Mungkin dengan memandu secara berhemah, menggunakan kaedah Good Agriculture Practice serta Good Manufacturing Practice, kita akan mampu mengelakan kereta itu terbabit dalam kemalangan. Serta ladang atau kilang ke arah masalah OER dan KER.

Jadi, soalnya kita nak bincang apa klon kita pakai, apa mesin kita pakai, tidak berapa penting apabila kereta atau ladang/kilang itu sudah kita pandu.

NAMUN demikian, apa yang kita lakukan dengan KENDERAAN itu, LADANG itu, KILANG itu, apa sistem yang kita gunakan, terapkan tersangat PENTING dalam menentukan OER yang diperolehi.

Aku cukup kagum dengan seorang pemilik syarikat sawit terkemuka di Malaysia. Walaupun mempunyai keluasan ladang sawit yang menyamai keluasan negara Singapura, namun beliau kerap membuat lawatan ke ladang - ladang setiap tahun. Sekali setahun. Dua kali setahun. Malah kekadang lebih kerap. Beliau melawat bukan mahu mendengat celoteh pengurus - pengurus di dalam bilik mesyuarat, di hotel atau di dewan seminar, tetapi berjalan, turun bukit, naik bukit, MASUK DALAM LADANG SAWIT! Bersama dengan pengurus - pengurusnya di belakang. Bersama denga semua orang regional office di belakang. Bersama staff serta sudah pasti bersama dengan Chief Security yang lengkap dengan senapang patah.

Ya kawan! Dia masuk ladang periksa keadaan ladang. Beliau jalan kaki tengok keadaan jalan dalam ladang. Beliau periksa keadaan pokok sawit. Beliau periksa round cicle ada tak loose fruit yang tidak dikutip. Beliau periksa frond stacking. Beliau periksa frond prunning. Beliau periksa apa yang ada di depan mata saujana ladang yang beribut hektar luasnya.

Dan hasilnya. TERBAIK. Syarikat beliau antara yang paling cekap di Malaysia.

Kaedah yang simple. Jalan, jalan dan terus berjalan. Walaupun beliau ada Sr GM, ada PC, ada Pengurus, ada Auditor, tapi beliau MASIH turun dan memeriksa sendiri dengan kaki, mata dan tangan beliau.

Sistem terbaik yang sudah pasti boleh mengatasi apa jua sistem yang ada di dalam industri sawit sekarang!

Di sebuah ladang pula, ada juga banyak sistem. Sistem yang dibuat ada yang canggih. Ada juga yang hebat. Sistem ini dibuat supaya pihak HQ dapat memantau prestasi setiap ladang - ladang. Pengurus - pengurus terpaksa berhempas pulas dua tiga minggu menyediakan presentation, data dan segala maklumat yang diperlukan.

Apabila tiba harinya, maka sorang sorang akan present apa jua sistem/data yang diperlukan. Sehari suntuk mereka brainstorm, mereka meeting, mencari masalah, analisa masalah, cari penyelasaian dan sebagainya.

Hasilnya, syarikat itu antara yang terbawah di dalam ranking industri sawit.

?? teori dan sistemnya cantik. Tapi praktikalnya gagal. Ada orang praktikalnya cantik. Walupun teorinya entah apa - apa. Tapi fokusnya cukup jitu. Apa yang terbaik, itu yang difokusnya. Balik kepada syarikat yang 'sistemnya nampak cantik' ini, lebih kepada teori. Tapi tidak fokus. Semuanya banyak melalut. Bercerita pasal teori tapi praktikal di ladang gagal.

Ya kawan. Ini cuma cadangan dan pemerhatian aku. Aku bukanlah layak untuk menentukan mana yang terbaik. Tetapi kita lihat secara praktikal dan hasilnya mana yang terbaik. Jika pun kita ego dengan teori serta berkata sistem kita adalah yang terbaik, tetapi keputusan masih juga menunjukkan sebaliknya, maka kita mesti mencontohi yang terbaik!

Kita sibuk dan menghabiskan masa dalam bilik mesyuarat, tetapi kita jarak turun padang dan melihat sendiri apa yang berlaku di bawah sana. Di sana semua jawapan sudah sedia ada.

Tak perlu peningkan dengan apa yang bakal ditunjukkan oleh pengurus - pengurus. Apa yang ada di bawah sana menceritakan segalanya.

Simple, praktikal, fokus.

Jalan mudah ke arah mencapai OER tinggi!