Thursday, 1 November 2012

Petai Belalang



Petai belalang ialah sebuah pokok daripada keluarga kekacang. Ia adalah antara tumbuhan pemberi sumber protein terbaik untuk makanan lembu, dimakan segar, muda, matang, hijau ataupun kering. Nilai pemakanannya sama atau lebih elok jika dibandingkan dengan alfalfa. 

Pokok petai belalang semakin mendapat tempat dalam memulihkan tanah, mengawal hakisan, pemuliharaan air, penghutanan semula dan pengurusan tanah, dan baik sebagai tanaman penutup bumi dan tanaman baja hijau. Penggunaan daunnya sebagai sungkupan pada tanaman dikatakan berjaya meningkatkan hasil tanaman tersebut secara signifikan.

Pokok petai belalang kini digunakan sebagai sumber biojisim bagi menjana tenaga untuk kilang-kilang di Kertih, Terengganu.Cip kayu petai belalang dan pokok akasia akan digunakan dalam menjana tenaga untuk Taman Bio Polimer Kertih kelak.

Pengelasan saintifik
Alam:Tumbuhan
(unranked):Angiosperma
(unranked):Eudicots
(unranked):Rosids
Order:Fabales
Keluarga:Fabaceae
Subkeluarga:Mimosoideae
Tribus:Mimoseae
Genus:Leucaena
Spesies:L. leucocephala
Nama binomial
Leucaena leucocephala
(Lam.de Wit[1]
Sinonim
Leucaena glauca (L.Benth.[2]
Mimosa glauca L.
Acacia glauca Willd.
Ref
Wikipedia

No comments:

Post a Comment