Saturday, 19 September 2009

Santan Kelapa

Ilustrasi dari http://realistmalaysia.ning.com/

1. Santan kelapa dan masyarakat Kelantan, bagai isi dengan kuku.
2. Walau apa pun pendapat pakar kesihatan mengenai lemak dan penyakit, namun pelbagai juadah lauk pauk serta 1001 macam kuih muih, takkan lengkap tanpa santan.
3. Berbeza dengan Sabah, antara masyarakat yang peling kurang menggunakan lemak di dalam masakan di dunia.
4. Mak membeli 'single press' untuk memerah santan kelapa.
5. Beliau tahu potensi santan di Kg. Tebing Tinggi.
6. Setiap isi rumah pasti akan mencari santan untuk masakan tengahari, malam atau kenduri.
7. Proses menghasilkan santan bermula dari proses yang panjang.
9. Tanam pokok kelapa.
10. Panjat buah kepala guna beruk atau manusia.
11. Kupas buah kelapa - GAMBAR atau boleh terus dibelah guna kapak besar.
12. Mesin hingga halus.
13. Perah guna tangan atau mesin.
14. Maka terhasilah santan untuk digunakan dalam pelbagai jenis menu masakan.
15. Santan yang digunakan lebih enak jika segar.
16. Apabila disimpan lebih dua hari, rasa akan berubah dan lebih teruk akan menyebabkan keracunan makanan.
17. Gulai lemak, kari, kuih dan sebagainya, hilang rasa tanpa santan.
18. Terima kasih pokok kepala dan syukur kepada Allah Maha Esa di atas nikmat yang dikurniakan.

No comments:

Post a Comment